BeAware-Banner
High-DPI (retina) logo
Сексуален тормоз на работното място
Превенция | Сенсибилизация | Професионализъм

#2 Юни 2020

Сегашната ситуация


Глобалното възпламеняване на COVID-19 показа, че животът ни неминуемо е преминал в ново време. То се характеризира с нестабилност, несигурност, сложност и неяснота. Ефектите от тази пандемия са оставили следи върху всички нас и въздействията върху различните части на нашето общество не могат да бъдат отречени. Може да не предвиждаме всички последствия все още, но това, което знаем със сигурност, е, че личният и професионален живот се прехвърли в дигиталния свят.
Be-Aware-people
Въпреки че през последните месеци вниманието ни беше съсредоточено върху мерките в Корона, сексуалният тормоз не се възпря от повърхността на екрана. Обратното е - вербалният и невербален тормоз в дигиталния свят също е една от формите на дискриминация и той съществува и по време на блокиране на работното място. Освен това вече е известно, че жените са особено засегнати от икономическия спад в световен мащаб.

На европейско ниво бяха пуснати няколко линии за помощ, включително за сексуален тормоз. И все пак, за да се справи с нуждите от създаване на работна среда, свободна от сексуален тормоз, има нужда от превенция, сенсибилизация и професионално боравене в случай на сексуален тормоз на организационно ниво. Точно това предлагаме с нашия Be Aware Project - персонализирано обучение под формата на смесено обучение за лицата, вземащи решения и хората, работещи в съответната област. Участниците в това обучение могат да играят ролята на ментори.

Какво се случи досега с нашия проект?

Малко преди кризата да удари Европа, имахме възможността да проведем среща в Инсбрук, Австрия от 12 до 13 февруари: Концентрирахме се върху разработването на обученията по мерки за системна превенция, както и информираността и подкрепата в организациите, предлагани в смесена форма на обучение за организации. Всички материали и обученията ще бъдат достъпни на шест езика (български, английски, немски, литовски, испански, турски), за да ги изтеглите безплатно на нашата начална страница.

Стандарти за ПОО (Професионално образование и обучение) Обучения

Кои умения и компетенции са необходими, за да станете ментор? Един пример са вътрешните политики в организацията, компетентност, която участниците учат по време на обучението и това е част от експертните знания относно сексуалния тормоз, които са определени в „Стандарти за ПОО обучение“.

Системни мерки и подкрепа в организациите

В този документ за обучение екипът, предоставя обща информация по темата, за да може обучаващият да има основни познания, преди да се задълбочи в решения за премахване на сексуалния тормоз на работното място. Освен това, в случай на оплакване от сексуален тормоз, е осигурен стъпка по стъпка за създаване на план за действие и могат да се намерят мерки за предотвратяване, за да се създаде работна среда, свободна от сексуален тормоз.

Информираност в организациите

Основен акцент на този учебен материал е да предостави както теоретични, така и практически инструменти и методи за справяне със сексуалния тормоз на работното място и да се справи с важността на организационната структура и култура за намаляване на този проблем. Документът прави преглед на възможните начини за осигуряване на дългосрочна промяна в организациите и включва както онлайн, така и „лице в лице“ обучение за подобряване на професионалното развитие на HR мениджърите, обучителите в ПОО, учителите, медиаторите и представителите на работниците. Обучението обхваща теми за организационния пейзаж, повишаване на осведомеността в организациите, практикуване на подход на наблюдатели, управление на промените и други.

Нашето Be Aware Видео

Кой може да бъде засегнат и кой може да бъде нарушител и какво точно е сексуалният тормоз, просто погледнете нашето видео тук! ВРЪЗКА
Be Aware - Нашето Be Aware Видео
Благодарим за доброто сътрудничество с нашите създатели на видеото Treetop.

Какво следва: Следващи крачки

Be-Aware-team-besprechung
През есента започваме да предоставяме обучения „лице в лице“ и онлайн обучения в компании.

Ако проявявате интерес, ви каним да се свържете с нас за първоначална консултация.

Щастливи сме, че предстои екипът отново да се събере на следващата екипна среща в Турция.

Be Aware

Партниращи организации

frauen-im-brennpunkt

Frauen im Brennpunkt

Austria
www.fib.at
gender-alternatives-foundation

Фондация ДА (Джендър Алтернативи)

Bulgaria
https://genderalternatives.org/
magenta-consultoria

Magenta Consultoria S.L.U.

Spain
https://magentaconsultoria.com
Samsun Aile ve Sosyal Politikalar II Müdürlügü

Samsun Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü

Turkey
https://www.ailevecalisma.gov.tr/samsun
Social Innovation Fund

Social Innovation Fund

Lithuania
https://www.lpf.lt
EU-Logo-Erasmus-plus
The European Commission support for the production of this publication does not constitute an endorsement of the contents which reflects the views only of the authors, and the Commission cannot be held responsi­ble for any use which may be made of the information contained therein.
facebook